10 potravin, které můžou Vašeho psa i zabít

Asi víte, že lidská strava psům nesvědčí. Jsou ale potraviny, pro nás naprosto běžné, které můžou psovi způsobit velmi vážné zdravotní komplikace.
Pojďme si je projít:

1. ČOKOLÁDA
Čokoláda je asi nejznámější potravinou, kterou by psi neměli jíst. Může být pro ně dokonce i toxická. Obsahuje totiž kofein a teobromin, který se z organismu vylučuje pomalu a může vašeho pejska otrávit. Kromě toho zahrnuje i velké množství tuků, které mohou poškodit slinivku, jež není schopná vyprodukovat dostatek enzymů na jejich strávení. Teobromin zasahuje hlavně do regulace srdečního rytmu a může způsobit i smrt. Zvyšuje také množství vápníku v srdečních buňkách, což způsobuje zesílení stahu srdce. Nejnebezpečnější je hořká čokoláda, hlavně ta víceprocentní, a čokoláda na vaření. Pokud ale chcete pejskovi čokoládu dopřát, dejte mu tu speciální pro psy. Z vlastních zkušeností ale víme, že nic není tak horké, jak se na první pohled zdá. V nestřeženém okamžiku nám jeden z lupičů tabulku čokolády ukradl a rychle sežral, ale všechno dopadlo dobře. Musím ale podotknout, že to byl 100% zdravý a mladý pes. Proto toto riziko nepodceňujte, ale nic se nemá přehánět. Pokud k nějaké nehodě dojde, tak psa pozorujte a ve chvíli, kdy se Vám nebude zdát, jděte na veterinu.

2. KÁVA, ČAJ A DALŠÍ POTRAVINY S OBSAHEM KOFEINU
Kofein může mít pro psy fatální následky. Dávejte proto pozor na čaj a kávu. Nebezpečný je nejen samotný nápoj, ale třeba i kávová zrna, či lógr. Držte svého psa také daleko od kakaa, čokolády, kolových a energetických nápojů. Kofein je také obsažen v některých lécích proti bolesti nebo na chřipku. Otrava kofeinem nastupuje za 1-2 hodiny po požití. Pokud tedy máte podezření, že váš pes pozřel větší množství čehokoli s obsahem kofeinu, dopravte ho co nejdříve k veterináři.

3. POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ XYLITOL
Bonbóny, žvýkačky, čokoládové tyčinky, zubní pasta, pečivo a mnoho dalších potravin je slazeno xylitolem. Přírodním sladidlem, které je téměř stejně sladké jako cukr, má však pouze dvě třetiny kalorií. Pro psy je ale tahle látka vysoce toxická. Způsobuje u nich rychlý pokles krevního cukru. Po požití se příznaky objeví do třiceti minut, patří mezi ně slabost, letargie, problémy s koordinací, křeče, někdy i zvracení. Během čtvrt hodiny pak může pes upadnout do kómatu. V závislosti na množství požité látky může následně během několika málo dní dojít k selhání jater. 

4. ALKOHOL
Alkohol má ale na játra a mozek psa stejný účinek, který má na lidi. Trvá však mnohem kratší dobu, než vašemu psovi ublíží. K tomu, aby došlo k otravě, stačí jen trocha piva nebo vína. Právě pivo, které je naším národním nápojem a psům chutná, je pro ně nejnebezpečnější. Alkohol může způsobit zvracení, průjem, problémy s koordinací, s dýcháním, selhání jater a ledvin, kóma a dokonce i smrt. A čím menší je váš pes, tím horší to může být.

5. ROZINKY A HROZNOVÉ VÍNO
I když rozinky psům chutnají a většina už jich alespoň pár někdy snědla, příště jim je už raději nedávejte. Stejně tak i hroznové víno. Mohou totiž způsobit selhání ledvin.  A to i po pozření hodně malého množství. Prvními příznaky jsou časté zvracení, bolesti břicha, nadměrného pití a močení. Do 12-24 hodin pak dochází k rozvoji selhání ledvin, pes přestane úplně močit, stává se pomalým a apatickým. Smrt nastává při neléčení za 3-4 dny.

6. SŮL
Se svým domácím mazlíčkem se nedělte ani o slané potraviny, jako jsou například chipsy nebo různé krekry a tyčinky. Pozor ale dejte i na dovolené u moře, doma z dosahu psa odstraňte například tolik oblíbenou solnou lampu. Sůl je totiž pro psy také toxická. Po konzumaci většího množství mají potřebu stále pít a tím pádem i často močí, což může vést až k otravě sodíkovými ionty. Nadbytek sodíku ovlivní činnost srdce a psovi hrozí smrt. Symptomy otravy zahrnují zvracení, průjem, depresi, třes, hromadění tekutin v těle, potácivou chůzi, zvýšenou teplotu a záchvaty.

7. CIBULE A ČESNEK
Možná vás to překvapí, ale i obyčejná cibule a česnek jsou pro psy nebezpečné, a to ve všech svých podobách. Ať už syrové, vařené, sušené nebo třeba namleté ve formě prášku. Obsahují totiž látky, které jsou po pozření rychle vstřebávány přes zažívací systém a způsobují poškození červených krvinek s možností rozvinutí anémie. Příznaky otravy jsou obvykle pozorovatelné za několik dní. Zahrnují zvracení, průjem, bolest břicha, dehydrataci a ztrátu chuti k žrádlu, bledé sliznice, zrychlené dýchání a tep, letargii, tmavě zbarvenou moč, žloutenku a celkovou slabost. Nebezpečná je ale až pozření množství cibule odpovídajícího více než 0,5 % váhy zvířete. Česnek v malých dávkách se například v Itálii používá pro psy a kočky jako antiparazitikum.

8. PŘEZRÁLÉ NEBO NEZRALÉ OVOCE
Některé druhy zralého ovoce jako jsou hrušky, meruňky, broskve, třešně a další, mají veliký obsah jednoduchých cukrů, které v trávicím traktu zvířete kvasí. To následně může vést k nadýmání a průjmu. Nadměrná konzumace může způsobit dehydrataci a dlouhodobou nerovnováhou ve střevní mikroflóře. Zažívací problémy mohou ale nastat i po požití nezralého ovoce a to kvůli množství obsažených kyselin, které silně dráždí žaludek. Svému mazlíčkovi nedávejte ani nahnilé ovoce. Může obsahovat plísňový jed patulin, který při dlouhodobé konzumaci ovlivňuje množství a funkci enzymů v těle, což může vést k poklesu imunity.

9. OVOCE OBSAHUJÍCÍ PECKY
Spolykané pecky mohou ve střevech utvořit blokádu, která způsobí zácpu a pokud se obtíže neřeší, může dojít až k uhynutí zvířete. Pecky z přezrálých nebo škůdci napadených plodů navíc mohou být poškozené a v trávicím ústrojí se z nich pak uvolní kyanid, prudký jed, který znemožňují využití kyslíku, zvíře zrychleně dýchá, je unavené, později se dusí, má poruchy srdečního rytmu, někdy křeče a může dojít až k úmrtí.

10. MAKADAMOVÉ OŘECHY A MANDLE
Makadamové ořechy jsou pro psy jedovaté. Mandle obsahují kyanidy, které zabraňují v buňce využití kyslíku. K otravě tedy dochází vnitřním udušením. Obecně se nedoporučuje, aby pes konzumoval suché plody, a to hned z několika důvodů:

1) možnost alergie

2) vysoký obsah tuků nebezpečný pro slinivku – zánět slinivky, průjem a trávicí obtíže

3) kvůli špatnému skladování se občas stává, že chytí plíseň, která může svými toxiny psa otrávit

4) solené suché plody – vysoký obsah soli může narušit minerální rovnováhu organismu a vede k otravě solí. Ořechy a mandle nespadají do přirozené stravy psa, tudíž je nepotřebují

11. VAŘENÉ NEBO PEČENÉ KUŘECÍ KOSTI
Tepelně upravené kosti jsou křehké a snadno se odlomí. Naopak syrové kosti dokážou psi strávit, nebezpečné jsou právě ty vařené. Určitě psa nekrmte nijak upravenými kuřecími kostmi, které se štěpí a mohou poškodit žaludek nebo střeva.

 

Cílem tohoto článku není Vás zbytečně děsit, ale spíše upozornit, že co dělá dobře nám, nemusí dělat dobře i Vašemu miláčkovi.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.