Jak na klíšťata?

Už to pomalu přichází. S jarním oteplením začínají vylézat i první klíšťata. Sice si možná myslíte, že je ještě brzo, ale naši psi jsou důkazem toho, že klíšťata se už pomalu probouzejí.

Jak tedy na ně?

Existuje spousta preventivních opatření, abyste klíšťata vůbec řešit nemuseli, takže se na ně podíváme:

ANTIPARAZITNÍ OBOJKY A SPOT-ONY
Většinou bývají kombinované pro klíšťata, blechy, komáry atd. Podrobněji jsme o nich psali zde.
Liší se dobou účinnosti, většina z obojků ale sezónu klíšťat spolehlivě pokryje. Spot-ony samozřejmě takovou trvanlivost nemají a je potřeba je pravidelně obnovovat. Může se stát, že i přes obojky / spot-ony Váš pes nebo kočka nějaké to klíště donesou. Účinnost nikdy není 100%. Ale jde o to, že za sezónu najdete je pár klíšťat, ale je to jen zlomek z těch stovek a tisíců potvor, se kterými se přes sezónu Vaši miláčkové venku potkají. Nám se osvědčily obojky Foresto jak pro psy, tak pro kočky. Patří sice k těm dražším, ale opravdu nemusíme už roky řešit ani klíšťata ani blechy. Účinnost obojku výrobce deklaruje na 8 měsíců, ale pokud se psi moc nekoupou, tak bez problému vydrží mnohem déle.
Opět stejně jako u přípravků proti blechám platí to, že NIKDY ale OPRAVDU NIKDY nedávejte kočkám antiparazitní prostředky určené pouze pro psy.

REPELENTNÍ SPREJE
Spreje pro zvířata fungují podobně jako spreje pro lidi a podobně se i aplikují. Před pobytem venku, ve vysoké trávě nebo v lese nastříkejte psa / kočku a můžete vyrazit. Pozor ale, abyste sprej zvířeti nenastříkali do obličeje nebo do uší. Napáchali byste tím víc škody než užitku.
Podobně jako u lidí, tak i u zvířat mají repelentní spreje jen omezenou dobu účinnosti.

BYLINNÉ PREPARÁTY
Tyto preparáty klíšťata nezabíjejí, ale odpuzují  - podobně jako repelentní spreje. Využívají je zejména majitelé mazlíčků s nejrůznějšími alergiemi, nebo ti, kteří se bojí, aby s chemií v obojcích nepřišly do styku jejich děti.
Je to prostě čistě přírodní prostředek, který je sice účinný, ale rozhodně není všemocný. Samozřejmě je potřeba počítat i s tím, že zejména obojky vydávají specifickou vůni.

A co dělat, když už přece jen nějaké klíště objevíte?
Nejdůležitější je rychlost. Čím dřív klíště (lezoucí nebo už přisáté) najdete a odstraníte, tím líp.
V současné době neexistuje jasný a osvědčený názor, jak přisáté klíště odstranit.
Jasné je, že dříve doporučované namazání klíštěte něčím mastným, aby se udusilo a samo odpadlo, už určitě nezkoušejte. Při dušení klíště vyzvrátí obsah vnitřností do krevního oběhu nositele a zvíře (i člověk) může dostat jen samé nemilé nemoci (klíšťová encefalitida nebo lymeská borelióza).
Ze stejného důvodu se ani nepokoušejte klíště rozmáčknout prstem nebo pinzetou. Vedlo by to ke stejnému výsledku a ještě by to rozmáčklé klíště mohlo nakazit i Vás.

Na vyndavání přisátých klíšťat se prodávají háčky, pinzety nebo karty. Záleží jen na zvyku nebo šikovnosti, který z prostředků zvolíte.
Umyjte si ruce a pokud na nich máte nějaké ranky nebo odřeniny, tak bude jistější použít gumové rukavice.
Předtím, než klíště začnete vyndavat, je vhodné ho potřít mastičkou Klíšťák Ixoderm (seženete běžně v lékárně), která klíště znehybní a rychle usmrtí.
Klíště můžete vytáčet (po nebo proti směru hodinových ručiček - je to jedno) nebo vykývat. Pokud v ráně zůstanou kusadla, tak nevadí. Tělo si s nimi poradí jako s třískou.
Klíště si můžete i otestovat, jestli není infekční. Testy seženete v lékárnách.
Místo přisátí klíštěte pak vydezinfikujte (doporučujeme Betadine, která neštípe - seženete v každé lékárně).
Pár dní ranku sledujte, jestli nečervená. Pokud ano, zajděte k veterináři.

Vytažené klíště rozhodně nerozmačkávejte nebo neházejte do ohně. V obou případech klíště bouchne a rozstříkne svůj obsah všude kolem. A to opravdu nechcete. Asi nejjistějším způsobem likvidace klíštěte je spláchnout ho do záchodu.

Přejeme klidnou sezónu s minimem klíšťat, které byste museli aktivně řešit. Proto nepodceňujte prevenci a vybavte svého miláčka antiparazitními přípravky, ať máte všichni klid.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.