4 praktické tipy, jak vybrat správný obleček pro psa

Váháte, jestli pořídit svému psovi obleček? Přijde Vám pořizování psího oblečku jako zbytečná investice? Řekneme si, pro jaké typy psů je pořízení oblečku vhodné a jak pořídit správný obleček tak, aby se Vám nejen líbil, ale byl hlavně funkční a Vašemu pejskovi udělal dobrou službu.

Oblečky jsou vhodné pro:

  • malá plemena
  • psy bez srsti a krátkosrsté psy​
  • pejsky se sníženou imunitou, nemocné nebo v rekonvalescenci
  • jezevčíky a jiné rasy s krátkýma nohama​
  • štěňata a psí seniory

Majitelé jorkšírů, krysaříků nebo naháčů by vůbec neměli váhat a psovi obleček pořídit. Tato plemena nebyla vyšlechtěna k pobytu v mrazivých podmínkách a hrozí jim zdravotní komplikace, stejně tak jako jezevčíkům a dalším plemenům s krátkýma nohama. Jejich hrudník a břicho se při procházce ve sněhu snadno namočí a pejsek velmi rychle prochladne.

1. Jaký obleček tedy vybrat?

Vyberte ten, který se hodí do aktuálního počasí:

Podzim, zima:
Tato nejchladnější období roku jsou hlavní sezónou pro oblečky. V tomto období by měly pejska hlavně zahřát a chránit před vlhkem. Proto vybírejte ty s nepromokavou vnější stranou a hřejivou vnitřní. Samozřejmě můžete i vrstvit různé typy oblečků (např. svetr a pláštěnka), pokud to počasí vyžaduje.

Jaro:
Ideální jsou pláštěnky a oblečky z lehkého, ale nepromokavého materiálu.  Pejsek již obvykle nepotřebuje zahřát, ale potřebuje ochránit před deštěm a vlhkem.  Zaměříme se tedy na oblečky z materiálů, které jsou nepromokavé nebo alespoň voděodolné, a zároveň prodyšné. Ještě další funkci navíc nabízejí oblečky s repelentním účinkem, které kromě počasí ochraňují psa i před napadením vnějšími parazity. 

Léto:
Většina psů je před sluncem chráněna srstí. Například pro naháče, kteří tuto přirozenou ochranu nemají, je vhodné použít bavlněné oblečky, které jim zajistí ochranu před spálením. Při opravdu vysokých teplotách je obleček možné namočit do vody a zajistit tak pejskovi i lehké ochlazení. 

 

Ať už vyberete jakýkoliv typ oblečku, musí pejskovi hlavně dobře sedět. Jinak nebude správně plnit svoji funkci.

 2.  Jak vybrat správnou velikost?

Nejzákladnější mírou je délka zad měřená od kohoutku po kořen ocasu.

Protože se oblečky liší i střihem, je potřeba změřit pejskovi obvod přes prsa i obvod krku.

Pokud vybíráte obleček s nohavičkami, změřte pejskovi délku nohou od ramen (kyčlí) po zápěstí (kotníky). Přemýšlejte i nad tím, jestli nohavičky nejsou moc široké, aby z nich pejsek při chůzi nevyklouzával. To se dá vždy vyřešit všitím gumičky do spodní části nohavičky.

Obleček by měl zakrýt celá záda a ideálně i velké klouby (ramena, kyčle). Obleček do poloviny zad je sice možná fešácký, ale rozhodně Vašemu pejskovi nijak nezahřeje ledviny.

Nezapomínejte i na to, že u dlouhosrstých a huňatých plemen přidávejte k obvodu hrudníku a krku minimálně 2 centimetry, aby se měla srst kam vejít.

Psa měříme vždy ve stoje. Pokud je neklidný, využijeme pomoc druhé osoby. Nejlepší je použít krejčovský metr.

rozměry psa

3. Způsob oblékání

Při výběru je dobré přihlédnout i k ochotě Vašeho psa si obleček nechat obléci, srst psa (dlouhá srst se ráda zacuchává do zipů) nebo k Vašim potřebám (rychlost a jednoduchost oblékání).
Pokud máte netrpělivého psa, zvolte obleček, který můžete rychle a jednoduše obléknout a svléknout. Nejsou tedy příliš vhodné oblečky na knoflíčky, do kterých je nutné navlékat jednu packu za druhou. I v tomto případě je ovšem nutná nějaká disciplína, která patří do základního výcviku psů. Dopřejte svému psovi čas, aby si zvykl. Pokud jej obleček nikde netlačí a není mu malý, časem si na jeho nošení zvykne. Stejně tak, jako například na náhubek.

 4. Doplňky

Zatímco kapuci moc nevyužijete, protože většina pejsků nesnese nic na hlavě a přes uši, tak určitě myslete na to, aby byl pejsek dobře vidět za snížené viditelnosti. Oblečky ve výrazných barvách využijete např. ve volné přírodě nejen kvůli myslivcům, reflexní prvky jsou dobré hlavně ve městech.
Pokud Vámi vybraný obleček nemá výrazné barvy ani reflexní prvky, nezoufejte, existuje široká škála svíticích obojků a přívěšků, které pejskovi nijak nepřekážejí a zajistí jeho dobrou viditelnost ve tmě až na stovky metrů.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.