Pořizujeme si kamaráda: Agama vousatá

Přemýšlíte, že byste si pořídili agamu? Projděte si s námi pár základních informací, bez kterých se úspěšný chov neobejde.

AGAMA SE PŘEDSTAVUJE...

Agama vousatá, latinsky Pogona vitticeps, je plaz pocházející z Austrálie. Je to ještěr obývající pouště, polopouště, savany a buš. Rádi pozorují své okolí z vyvýšených míst, jako jsou větve stromů, kořeny či vyvýšené kameny. To nám dává i jednoduchý návod, jak jim zařídit ubytování.
Agama je velmi klidný a přátelský ještěr a velmi rychle si zvykne na lidskou společnost.
Můžeme ji chovat samostatně, v páru, více samic pohromadě nebo jednoho samce a více samic. Více samců v jedné skupině by mohlo v dospělosti působit problémy.
V dospělosti dorůstá 45 - 60 cm (s ocáskem) a v zajetí se dožívá 10 - 15 let.

 banner 1
 

KDE BUDE AGAMA BYDLET?

Pro chov agamy je nejvhodnější terárium. Pro jednu agamu o minimální velikosti 100 x 50 x 50 cm, pro 2 agamy 120 x 60 x 60 cm, pro 3 agamy 140 x 70 x 70 cm.

VYBAVENÍ TERÁRIA:

Terárium by mělo co nejvíce odpovídat přirozeným podmínkám života agamy. Na dne by měl být substrát ve vrstvě aspoň 15 cm. Můžete si vybrat z několika druhů substrátu (lignocel, štěpky, písek nebo rašelina). Každý substrát má své pro i proti. Někdo používá pouze písek, u kterého je ale riziko, že ho agama bude pojídat a hrozí jí ucpání střev. Štěpka krásně vypadá, ale hůř se u ní udržuje vlhkost. Lignocel je univerzální substrát, který dobře drží vlhkost, ale my osobně používáme písek a nikdy jsme s ním neměli problémy. Snažíme se tak agamě co nejvíce napodobit její přirozené prostředí.
Neměly by chybět různé větve, kořeny, nebo kameny. Velmi vhodné je do terária umístit 3D pozadí s různými nikami a odpočívadly, aby měla agama svůj "domek" co nejzajímavější.

 OSVĚTLENÍ:

Nejlepší je samozřejmě sluníčko, ale pokud chováte agamu doma v teráriu, nezbyde Vámi nic jiného, než agamě zařídit pořádné osvětlení, které ho nahradí. Jedná se o tzv. UVB žárovky nebo zářivky. UVB záření je velmi důležité pro zdraví Vaší agamy. Jedině díky němu dokážou využít zpracovat D3, který získávají z potravy. Jeho nedostatek na sebe váže i nedostatek vápníku a způsobuje řídnutí kostí, které může vést až ke smrti zvířete. Proto tento zdroj určitě nepodceňujte. Pozor ale na to, že UVB záření žárovka vydává pouze 6-8 měsíců a poté je nutné žárovku vyměnit. Svítit sice bude pořád, ale už to nebude k ničemu. Dávejte také pozor na umístění UVB žárovky v teráriu, protože dosah UVB světla bývá kolem 30 cm, takže je vhodné ho umisťovat vedle zdroje tepla. Prostě tam, kde agama tráví většinu dne tak, aby byla v dosahu UVB záření. Jinak opět svítíte zbytečně.

ZDROJ TEPLA:

 Agamě byste měli topit na 26 - 31 °C, v noci by měla teplota poklesnout na 21°C. 

Zdroj tepla můžete řešit více způsoby: 
1. žárovky- existují skleněné nebo keramické. Skleněné samozřejmě navíc vydávají světlo, keramické pouze hřejí. Vhodnou wattáž žárovky zjistíme nejjednodušeji měřením teploty. Nejčastěji používané jsou 50W, ale v teplejších místnostech budou stačit i 25W.
2. topný kámen nebo topná podložka. Jsou velmi dobrým kontaktním zdrojem tepla. Pokud se ale budete snažit agamě co nejvíce napodobit přirozené prostředí, určitě používejte žárovky / zářivky, které poskytují teplo shora, protože agamy jsou zvyklé se vyhřívat na sluníčku. Při použití tepelného zdroje zespoda, by se agama mohla popálit.
3. topný kabel se umisťuje pod substrát tak, aby měla agama teplo od spoda. Udělá výbornou službu, pokud máte terárium v chladnější místnosti nebo pokud máte problém s vytopením velkého terária.

Teploměr by v teráriu chybět určitě neměl.

 VODA:

Agamy se obecně rády koupou, ale ne všechny. Proto nezoufejte, pokud zrovna ta Vaše není vodomil. Miska s vodou by měla být tak velká, aby se do ní agama mohla minimálně z 50 % ponořit.
Agama vodu z misky nejen pije, ale do ní i vyměšuje, takže nezapomeňte misku s vodou každý den měnit.
Vodu není potřeba nijak vyhřívat, pokojová teplota postačí.

ŽIVÉ ROSTLINY:

Živé rostliny jsou vhodným doplňkem v teráriu. Kromě estetické funkce pomáhají výborně udržovat vlhkost v teráriu. Jen dávejte pozor, abyste agamě nedali jedovaté rostliny, protože určitě bude mít tendenci je ochutnávat (hlavně v dospělosti).
Vhodné jsou draceny, scindapsus, areca nebo datlovníky.

CO BUDE AGAMA JÍST? 

agama&jídlo

Agama, je stejně jako většina ještěrů, hmyzožravec. Základ jejího jídelníčku tvoří cvrčci, sarančata, švábi, červi nebo zophobasi. V dospělosti agama nepohrdne ani holátkem nebo rostlinnou stravou. Živočišnou stravu podáváme výhradně živou. Agama nejeví zájem o hmyz, který se nehýbe.
Hmyz seženete ve zverimexu nebo si ho můžete nachytat sami na louce. Pokud se rozhodnete hmyz si chovat sami doma, určitě dbejte i na jeho stravu. Protože to, co sní hmyz nakonec ve výsledku sní i Vaše agama. O chovu hmyzu se s Vámi podělíme v některém z následujících článků na našem Blogu.
Každopádně je důležité, aby s potravou agama přijímala i dostatek vitamínů.
Hmyz doporučujeme před podáním obalit v práškových vitamínech. Nejkomplexnějším doplňkem je samozřejmě multivitamín. Použít můžete i český Roboran pro plazy. Pokud potřebujete řešit specificky třeba "jen" nedostatek vápníku, tak můžete podávat jen vápník s vitamínem D3, který napomáhá jeho vstřebávání.

Pro zpestření jídelníčku podávejte i rostlinnou potravu. Naše agamy ji začaly přijímat až v dospělosti, ale ani mláďata s ní občas nepohrdnou. Jen je potřeba ji nakrájet na menší kousky.
Poslouží hlavně listová zelenina, v létě jsou úplně ideální pampelišky (listy i květy). Vyhněte se ledovému salátu a rajčatům, protože odvápňují a to je přesně to, co nechcete. Když budete podávat mrkev, tak počítejte s tím, že karoten v ní obsažený Vám agamu zbarví výrazněji.
Ovoce je výborné, ale obsahuje hodně cukru, takže ho podávejte spíš jako pamlsek. Nikdy nepodávejte citrusové plody.
Rostlinnou stravu také samozřejmě můžete lehce posypat vitamíny. U ní totiž na rozdíl od hmyzu nehrozí, že ty vitamíny ze sebe setřese:-)

KOLIK TOHO AGAMA SNÍ?

agama jídlo

 Mláďata v množství stravy výrazněji neomezujeme.. Do jednoho roku života rostou nejvíce a veškerou energii investují do růstu a vývoje. Dáváme jim tedy tolik, kolik snědí. Hmyz by měl být maximálně tak velký, jak širokou má agama tlamičku.
Denně snědí cca 10 - 20  kusů hmyzu (záleží na velikosti). Rostlinnou stravu omezovat nemusíme. Pokud ji agama nepřijímá, netrápíme se.
Dospělá zvířata krmíme obden (cca 10 větších cvrčků nebo 6 švábů nebo 3 sarančata). Rostlinnou stravu nabízíme denně a neomezujeme ji. Pokud agamu budeme překrmovat, tak už víc neporoste, ale bude si ukládat tukové zásoby. Krmení samozřejmě přizpůsobujeme celkovému zdravotnímu stavu agamy.

ROZMNOŽOVÁNÍ:

Pokud se rozhodnete začít agamy rozmnožovat, tak základním krokem je pořídit si pár (nebo jednoho samce a více samic) :-).

Poznáte je poměrně jednoduše - samec má pod ocasem hemipenis ("dvě bouličky"):

agama samec_smallagama samice_small

Samice snáší i 5x do roka, ale je to pro ni velká zátěž. Nenechte ji proto snášet více než 2-3x za rok.
Snůška obsahuje průměrně 20-25 vajec, ale velikost snůšky závisí hlavně na kvalitě a velikosti samice. Pokud máte slabší samici, může být vajec jen okolo 10.
Páření vypadá poměrně divoce, ale nelekejte se. Nechte je v klidu udělat to, co příroda umí. Samice si dokonce umí uchovat sperma a použít ho na oplodnění i další snůšky.
Samice je gravidní 5-6 týdnů. Po této době si vybere v teráriu vhodné místo pro kladení. Proto zajistěte, aby měla k dispozici všude aspoň 20 cm vlhkého substrátu. Po nakladení vajec samice udusá hnízdo hlavou a je hotova. V této fázi můžete vajíčka OPATRNĚ vyndat a přemístit do inkubátoru.
Pokud samec samici po snůšce obtěžuje a chce se znovu pářit, tak je na čas oddělte.
Inkubátor si buď můžete koupit nebo si ho sami vyrobit. Stačí Vám jen termobox, ve kterém udržíte vlhko a teplotu aspoň 28°C. Pokud budete mít vyšší teplotu (kolem 30°C), tak se Vám sice mláďata vylíhnou rychleji, ale může se to podepsat na jejich kvalitě. Na dobré věci se zkrátka vyplatí si počkat.
Vajíčka opatrně přesuňte do vlhkého substrátu. Nejvhodnějším je vermikulit, který velmi dobře drží vlhkost. Jakmile vajíčka uložíte, už s nimi nikdy nehýbejte. Jakmile se v nich utvoří plod, tak byste ho mohli převrácením vajíčka zabít.
Nezapomeňte udržovat vlhký substrát. Vajíčka nikdy neroste, zabijete je tím. Vlhkost udržíte tím, že vermikulit namočíte. Dobře se to dělá v rozích snůšky injekční stříkačkou (bez jehly).
Vajíčka pravidelně kontrolujte. Zdravá vajíčka vypadají pořád stejně pevně, dokonce s časem rostou, jak nasávají vlhkost. Ta špatná začnou měknout, propadat se nebo plesnivět. Tato vajíčka okamžitě odstraňte. Propadlá vyhoďte rovnou a plesnivá můžete zkusit posypat přípravkem proti plísním. Pokud se dají dohromady, tak jedině dobře, pokud se propadnou, tak je vyhoďte.
Může se stát, že budete vyhazovat celou snůšku, protože je neoplodněná. Neoplodněná vajíčka poznáte tak, že při prosvícení baterkou jsou žlutá. Oplodněná vejce mají žilky a s postupujícím časem můžete pozorovat obrysy mláděte.
Pokud máte neoplodněnou snůšku, tak rozhodně nenechávejte agamu hned připouštět. Nechte ji v klidu pár měsíců odpočinout, ať nabere síly. Mohli byste totiž přijít i o ni a to by Vám za to určitě nestálo.
Pokud všechno klaplo, tak se za 80 - 100 dní můžete těšit na malé agamky. Při teplotách 29-30°C trvá inkubace 60 - 72 dní.
Pohlaví mláďat ovlivňuje teplota, při které se vyvíjely. Při vyšší teplotě se líhnou samice, při nižší samci.
Mláďata necháváme v naprostém klidu, s líhnutím jim nijak nepomáháme, protože bychom jim mohli uškodit. Zvládnou to samy, jsou to šikulky.
Vylíhnutá mláďata mají kolem 10 cm i s ocáskem. Jsou velice plachá a snadno se stresují. Proto je chováme samostatně nebo maximálně po dvou. Lovit začínají okamžitě nebo druhý až třetí den po vylíhnutí.

agama mládě

Přejeme Vám hodně šťastných chvil s Vaší agamkou.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.