Jak na blechy?

Chcete se zbavit blech, které obsadily Vašeho miláčka nebo dokonce už i Váš domov?

Nebude to zrovna procházka růžovým sadem, protože blecha je velmi houževnatý nepřítel, ale tenhle boj se rozhodně vyhrát dá. Jen nesmíte podceňovat všechny kroky:

 

DOSPĚLÉ BLECHYblecha

Že má Váš miláček blechy, poznáte velmi jednoduše. Váš mazlíček se začne drbat a když mu rozhrnete srst, tak po krátkém hledání nějakou najdete. Nemají rády světlo, takže se budou snažit rychle zalézt do bezpečí srsti Vašeho miláčka.
Blecha je malý hnědý placatý brouček, který rychle běhá a ještě rychleji skáče. Pokud se Vám ji podaří chytit a nechcete si ji nechat jako dalšího mazlíčka, tak ji můžete utopit nebo rozmáčknout (ale pozor, je hodně tvrdá).


Jak je tedy na Vašem psovi nebo kočce zlikvidovat? Pokud máte hodně trpělivosti a nechcete používat žádnou chemii, můžete je zkusit vyčesat. Tato metoda je šetrná k pokožce, ale celý proces déle trvá, nemusí být pro psa/kočku příjemný a jeho účinnost nebývá 100%.
Další metodou je psa nebo kočku vykoupat antiparazitním šampónem. Je to taková rychlá pomoc, ale kdo někdy zkoušel koupat kočku tak ví, že to není jednoduchý úkol:-)
Blech se taky můžete zbavit tím, že miláčkovi nasadíte antiparazitní obojek nebo mu dáte na kůži spot-on, neboli "kapičku". Je to rychlé a bezbolestné řešení, které patří k nejrozšířenějším a nejosvědčenějším prostředkům v boji s blechami. Obojky a spot-ony mají i tu výhodu, že některé působí i proti ostatním parazitům, jako jsou klíšťata nebo komáři.
Další variantou jsou tablety, které seženete u veterináře. Mají zpravidla účinnost 3 měsíce.

ANTIPARAZITNÍ OBOJKY PRO PSY A KOČKY
Jejich použití je velmi jednoduché. Na obojek si zvykne i kočka. Pokud ho má poprvé, tak bude cca hodinu dělat scény, ale po delší době už ani nebude vědět, že ho má. Obojky pro kočky se prodávají s perforací proto, aby se na něm kočka neoběsila, pokud se někde zahákne. Obojek prostě praskne a kočka je v bezpečí. Pokud Vám ale kočka běhá venku, hrozí, že ty obojky bude tímto způsobem hodně ztrácet. Proto popřemýšlejte o jiném druhu ochrany, o kterém píšeme výše (spot-ony nebo tablety).
Obojky se prodávají v různých velikostech a podle potřeby je možno je zastřihnout.
Doba působení je různá podle výrobce a množství účinné látky, ale obecně se dá říct, že je to 6-12 měsíců.
NIKDY ale OPRAVDU NIKDY nedávejte kočkám antiparazitní prostředky určené pouze pro psy. Čistě psí obojky obsahují látku permethrin, která je pro kočky prudký jed. Používejte tedy pouze antiparazitika pro dané zvíře určená. Existují i kombinovaná antiparazitika pro psy i kočky, např. od značek Foresto nebo Bolfo. Ty doporučujeme používat i v případě, že máte domácnosti psy i kočky a např. hrozí, že by se kočka mohla otřít o psí obojek.
Pokud používáte delší dobu jednu značku obojku, může se stát, že blechy Váš miláček dostane. Neznamená to, že je obojek špatný, ale prostě si blechy zvykly a nic to s nimi už nedělá. Proto je dobré čas od času značku obojku změnit. Tím myslíme střídat účinné látky. Pokud Vám obojek dlouhodobě funguje, určitě není důvod ho měnit. My máme nejlepší zkušenosti s obojky zn. Foresto. Jsou sice dražší, ale udělají velmi dobrou službu. Pokud se pes moc nekoupe, tak vydrží i 12 měsíců, což je déle, než deklaruje výrobce. 
Koupáním psa se samozřejmě účinnost obojku snižuje, proto doporučujeme obojky před koupáním (i v létě v rybníce) sundavat.

 

SPOT-ONY PRO PSY A KOČKY
Jde o jednorázovou "kapičku", kterou aplikujete miláčkovi na kůži mezi lopatky.  aplikace spot-onu
Výhodou je, že pes nebo kočka nemá žádný obojek, který může ztratit, ale samozřejmě tím, že se spot-on aplikuje přímo na kůži, která se přirozeně obnovuje (loupe), tak spot-on vydrží mnohem kratší dobu než obojek. Záleží na výrobci a množství účinné látky, ale v průměru to bývá 1-3 měsíce. Pokud se Váš miláček často koupe, tak se doba účinnosti samozřejmě snižuje. Určitě nedoporučujeme aplikovat spot-on a pak psa nebo kočku vykoupat, např. před návštěvou salonu. To akorát spot-on vymyjete. S koupáním počkejte minimálně 3 dny nebo kapku aplikujte až po koupání.
U psů je při koupi spot-onu důležité vědět, kolik váš pes váží. Množství účinné látky se totiž odvozuje od kg psa, na které se spot-on aplikuje. Menší pejsci dostanou logicky méně aktivní látky, takže mají i levnější balení a u větších psů je to logicky naopak. U koček to není potřeba, počítá se s tím, že kočky mají průměrně do 10 kg. U velkých koček je možno aplikovat i 1,5 dávky - podle hmotnosti kočky (kolem 15 kg).

 

Dospělé blechy jsme sice zlikvidovali, ale z něčeho se ta blecha musela vzít. Dospělá blecha totiž tvoří pouze 5 % celkové bleší populace. Dalšími jejími vývojovými stádii jsou vajíčka, larvy a kukly. A právě ty je potřeba 100% zlikvidovat, protože jinak ten boj nikdy nemůžete vyhrát.

BLEŠÍ VAJÍČKA blecha vajíčka_1
Bleší vajíčka jsou bílá,  trochu menší než zrnko písku a blecha je klade do srsti hostitele ve snůškách cca po 20 ks. Jediná dospělá samička blechy dokáže naklást asi 40 vajíček denně. A to už je nějaká porce potenciálních nových blech, které se můžou v závislosti na podmínkách vylíhnout za několik týdnů až měsíců. Optimální podmínky pro líhnutí jsou 21-29°C a vlhkost 70 %. Usazují se proto nějraději v pelíškách, postelích, gaučích nebo v oblečení. Prostě tam, kde je tepleji a vlhčeji než jinde v bytě. A jak se vajíčka dostanou ze psa k vám do bytu? Jednoduše. Stačí, aby tam pes prošel, nebo jste si s ním hráli a přinesete si je na oblečení.
Vajíčka představují asi 50 % bleší populace u Vás doma.

LARVY BLECHblecha larva
Čerstvě vylíhnuté larvy jsou slepé a vyhýbají se světlu. Několik týdnů se jen krmí natrávenou krví, kterou jim připravily dospělé blechy. Říká se tomu bleší špína.
Larvy blech jsou skoro průhledné, beznohé a asi 6 mm dlouhé. Těch si skoro určitě nevšimnete. Za příznivých podmínek se larvy za 5-20 dní zakuklí a vývoj pokračuje dál.
Larvy tvoří 35 % bleší populace u Vás doma.

KUKLY blecha vajíčka
Kukla chrání blechu po dobu několika dní nebo týdnů. Lepkavý obal kukly krásně drží v koberci nebo v textiliích a nedostanete ho ven ani pořádným vysáváním. Kokon taky larvu chrání před chemickými látkami.
V kukle blecha čeká na to, až budou příhodné podmínky pro vylíhnutí. Protože krátce po vylíhnutí se blecha musí začít živit krví, aby nepošla a mohla hned začít snášet vajíčka. Protože vylíhnutí je pro blechu riskantní, tak může v kukle čekat na hostitele klidně i několik let. To, že je v okolí hostitel pozná poměrně jednoduše - reaguje na vibrace, tělesné teplo a na vyšší přítomnost CO2 v okolí. To může způsobit nejen Váš mazlíček ale i Vy. Klasik sice říká, že "to jsou blechy psí, ty na člověka nejdou", ale není to pravda. Mohla bych Vám z vlastní zkušenosti dlouze vyprávět.
Naštěstí tyto odolné kukly tvoří "jen" asi 10 % celkové bleší populace.

Jak na dospělé blechy už jsme si řekli výše. Je ale jasné, že pokud nezlikvidujete ostatní vývojová stádia blechy, tak nemáte šanci se invaze zbavit. Jak tedy na ty ostatní bleší fáze?

Hračky vyperte nebo omyjte v horké mýdlové vodě, pelíšky vyperte na co nejvyšší teplotu Vám jejich materiál a pračka dovolí a několik týdnů důkladně vysávejte. Všechno a všude.
Ze zkušenosti můžu doporučit spreje na prostředí Bio Kill.  Jsou pouze na prostředí, nesmíte je použít přímo na zvíře, ale jsou nepřekonatelné. Nedělají žádné fleky, takže je bez obav můžete použít na textilie nebo podlahy. Jedině dávejte pozor, aby s ním nepřišla do styku kočka, protože je pro ni jedovatý. Prostě nastříkat, nechat zaschnout a teprve pak tam pustit kočku.

Nezapomínejte, že nejdůležitější je prevence. Kdo se jednou s blechami potkal tak moc dobře ví, jak tuhý boj to je. Proto je základ si domů žádnou blechu nepřinést. Preventivně působí obojky, spot-ony a tablety, jak jsme psali výše v odstavci o dospělých blechách.

Přejeme hodně štěstí v likvidaci blech a hlavně, aby se u Vás už neobjevily. Když se budete řídit našimi radami, tak tento boj určitě vyhrajete.

blecha_1blecha_1blecha_1blecha_1blecha_1

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.