Výchova a výcvik štěňat

Výchova a výcvik štěňat jsou základními pilíři zajištění šťastného a zdravého života pro vašeho nového psího společníka. Správná výchova a výcvik pomáhají nejen udržet psa v dobré kondici a rozvíjet jeho schopnosti, ale také pomáhají vytvářet silné a zdravé pouto mezi Vámi a Vaším štěnětem.

V tomto článku se podíváme na základní principy výchovy a výcviku štěňat, včetně důležitosti péče o zdraví a základních potřeb štěněte v prvních týdnech a měsících. Dále se zaměříme na základní poslušnostní příkazy a specifický výcvik pro konkrétní druhy psů, jako je například agility pro sportovní psy. V poslední části se pak podíváme na prevenci chování problémů a způsoby, jak s nimi řešit.

Pokud jste novým majitelem štěněte nebo se chystáte pořídit psa, tento článek Vám pomůže porozumět důležitosti výchovy a výcviku štěňat a připravit se na to, co Vás čeká.

trénink 1

 

VÝCHOVA ŠTĚNĚTE

První týdny a měsíce: péče o zdraví a základní potřeby

    1. Výživa
    • Štěně by mělo být krmeno kvalitním krmivem pro štěnata, které obsahuje potřebné živiny pro správný růst a vývoj.
    • Frekvence krmení: štěně by mělo být krmeno častěji než dospělý pes, a to alespoň 3-4 krát denně.
    • Množství krmení: dávkování krmiva závisí na velikosti a věku štěněte, a proto je důležité konzultovat s veterinářem.
    • Dostatek vody: voda by měla být k dispozici štěňátku neustále.
    1. Očkování a veterinární péče
    • Je důležité dodržovat plán očkování a veterinární péče doporučený veterinářem, aby bylo štěně chráněno před nebezpečnými chorobami a mělo pravidelné preventivní prohlídky.
    • První návštěva u veterináře: během první návštěvy u veterináře se bude provádět kontrola zdraví, očkování a stanovení plánu preventivní péče.
    • Vyhledání veterináře: doporučuje se vyhledat kvalitního veterináře již před tím, než si přivedete štěně domů, aby mohl být k dispozici v případě potřeby.
    1. Hygiena a péče o srst
    • Štěně by mělo mít pravidelnou hygienu: koupání, čištění zubů, stříhání drápků, prohlížení uší a očí.
    • Péče o srst: srst štěněte by měla být pravidelně česána a stříhána, aby byla udržována čistá a zdravá.
    • Koupání: štěně by nemělo být koupáno příliš často, aby nebylo narušeno jeho přirozené kožní pH. Doporučuje se koupání maximálně jednou za měsíc.

    Tyto základní kroky by měly být zahrnuty do prvních týdnů a měsíců péče o štěně. Je důležité věnovat štěněti dostatek času a pozornosti a pečlivě sledovat jeho zdravotní stav a chování

VÝCVIK ŠTĚNĚTE

  • Výcvik štěněte je důležitý pro rozvoj jeho správného chování a poslušnosti. Existují základní principy výcviku, které by měl každý majitel psa dodržovat. Mezi tyto principy patří:

    1. Pozitivní posilování - jedná se o odměňování psa za správné chování. Psi se rychleji učí, když jsou odměňováni za to, co dělají správně. Odměny mohou být pamlsky, hračky nebo slovní pochvaly.

    2. Trpělivost - štěně potřebuje čas, aby se učilo novým dovednostem. Majitel by měl být trpělivý a nenechat se rozhodit, pokud se pes nechová tak, jak by si přál. Trpělivost a pozitivní posilování pomohou zlepšit výsledky výcviku.

    3. Konzistence - majitel by měl být konzistentní ve svém přístupu k výcviku psa. To znamená, že by měl být stejný ve svých požadavcích a odměnách bez ohledu na situaci.

    Kromě základních principů výcviku existují také základní poslušnostní příkazy, které by mělo štěně ovládat. Tyto příkazy jsou:

    1. Sedni - pes by měl sedět na povel majitele.

    2. Lehni - pes by měl lehnout na povel majitele.

    3. Přivolání - pes by měl okamžitě přijít na povel majitele.

    Zároveň je důležité zmínit, že specifický výcvik se může lišit podle druhu psa a jeho zaměření. Například pro sportovní psy může být vhodný výcvik agility, kde pes musí projít překážkovou dráhou co nejrychleji, zatímco pro obranná plemena by mohl být vhodný výcvik na hlídání a ochranu majitele.

    Výcvik štěněte by měl být postupný a zaměřený na pozitivní posilování. Pokud je výcvik správně proveden a pes je odměňován za správné chování, může to vést ke spokojenému a poslušnému psovi.

 

PREVENCE PROBLÉMŮ V CHOVÁNÍ

Prevence problematického chování u štěňat je důležitá pro správný vývoj psa a jeho vztahu k majiteli. Mezi nejčastější problémy, se kterými se majitelé štěňat mohou setkat, patří agresivita, kousání, ničení věcí a návyky na štěkání.

Aby se předešlo těmto problémům, je důležité vytvořit pro štěně příznivé prostředí a správně ho vést. Následující tipy Vám pomohou zabránit problémům s chováním štěňat:

  1. Vytvořte pro štěně vhodné prostředí - štěně by mělo mít své místo, kde se cítí bezpečně a pohodlně. Mělo by mít svou vlastní postel nebo pelíšek, kde může odpočívat. Dále by mělo mít k dispozici dostatek hraček, aby se zabavilo.
  2. Sociální interakce - štěně by mělo být vystaveno různým situacím, lidem a jiným psům, aby se naučilo, jak se chovat v různých situacích. Měli byste dát pozor na to, aby bylo štěně při socializaci v bezpečí.
  3. Zajistěte, aby bylo štěně fyzicky aktivní - každodenní procházky a hraní pomohou štěněti vybít energii a zlepšit jeho náladu.
  4. Zabývejte se výcvikem - výcvik štěněte by měl být zábavný a zaměřený na pozitivní posilování. Výcvik by měl být postupný a přizpůsobený potřebám a věku štěněte.
  5. Pokud se u štěněte objeví problémy s chováním, je důležité, abyste na ně reagovali včas a správně. Pokud štěně kouše, ničí věci nebo se chová agresivně, můžete zkusit následující kroky:
    • Ignorování chování - pokud štěně kouše nebo ničí věci, můžete se pokusit chování ignorovat. Pokud štěně zjistí, že tím nezískává vaši pozornost, může tuto činnost přestat.
    • Odvedení pozornosti - pokud štěně kouše nebo ničí věci, můžete ho odvést pozorností na něco jiného, například hračku nebo cvičení. Tímto způsobem se naučí, že existuje jiná zábava, než kousání nebo ničení věcí.

    • Pochvala za správné chování - pokud se štěně chová správně, měli byste ho pochválit a odměnit. Tímto způsobem se naučí, že správné chování přináší pozitivní zpětnou vazbu.

Konzistence - důležitým faktorem při řešení problémů s chováním je konzistence. Je důležité, aby se všichni členové rodiny chovali ke štěněti stejně a aby se dodržovala stejná pravidla a postupy. To pomůže štěněti lépe pochopit, co se od něj očekává. Pokud máte vážnější problémy s chováním, může být užitečné vyhledat pomoc odborníka na chování psů.

 

 

ZÁVĚR

Výchova a výcvik jsou klíčové pro zajištění zdravého a šťastného života pro štěně a jeho majitele. Důkladná výchova pomáhá štěňátku naučit se základní poslušnosti a sociálních dovedností, zatímco správný výcvik pomáhá rozvíjet jeho schopnosti a talent v konkrétních oblastech.

Důležité je také uvědomit si, že výchova a výcvik štěňat jsou procesy, které vyžadují trpělivost, čas a pozornost. Je třeba být připraven na to, že výchova štěněte je výzvou, ale zároveň může být velmi zábavná a naplňující zkušenost.

Pokud máte zájem o více informací o výchově a výcviku štěňat, existuje mnoho užitečných zdrojů, včetně knih, online průvodců a odborníků na chování psů. Je důležité najít spolehlivé a kvalitní zdroje, které Vám pomohou pochopit potřeby vašeho štěněte a správně ho vychovat.

Pamatujte, že výchova a výcvik štěňat je velmi důležitým procesem, který má dlouhodobý dopad na chování a kvalitu života vašeho psa. Je důležité být trpělivý, konzistentní a používat pozitivní posilování, aby Váš pes mohl růst a rozvíjet se jako společenský a poslušný společník.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.